Real time web analytics, Heat map tracking

wad 2016 sport 02
Op de maandag van onze 2e week starten we het sport en spelprogramma. In het weekend hadden we al onze spullen al uitgezocht en klaargezet.
Er staan al kinderen te wachten als we om 9 uur aankomen, al zeker 20 kinderen van de Roma gemeenschap.
Voor het eerst in 5 jaar dat we deze spelfagen houden. starten we deze dag met koud en bewolkt weer, dreigend naar regen.

We starten rond 10 uur met muziek en delen de groepen in met behulp van bordjes met jaargroepen erop. Het werkt en al gauw heeft ieder zijn groep onder zijn hoede en worden de gekleurde T-shirts aan getrokken. Dat maakt een verschgroepen van 4 t/m 12 jaar gaan aan de slag met sporten en spelletjes. Het thema dit jaar is: Olympische Spelen.
Helaas regent het in de loop van de ochtend. Dit is voor het eerst. We moeten gaan schuilen, met 100 kinderen in 1 lokaal.
We kunnen nog even door, maar al gauw blijkt dat we deze ochtend niet met elkaar kunnen afsluiten zoals gebruikelijk. We sturen de kinderen naar huis. En hopen op beter weer de komende dagen. En dat gebeurt.

WAD 2016 sport 05De 2e dag beginnen we met onze dansliedjes en het wordt al gauw weer een vrolijke boel als van ouds. En er zijn meer kinderen dan op de 1e dag. Gelukkig zijn er T-shirts genoeg en een zee van kleuren danst over het veld. De spelletjes: zaklopen, blikgooien, kat en muisspel, touwtrekken en het fietsbandenspel worden vrolijk gespeeld. We oefenen de Olympische Spelen: verspringen, hoogspringen, hordenloop en speer werpen. Ja heus, een echte speer van rubber. En ver dat ze gooien! Verborgen talenten.

De 3e dag breiden we de spellen uit en spelen verschillende estafettes, ook de hindernisbaan wordt opgezet. Het wordt een heel traject: onder een zeil door, over een tafel, door een fietsband enz.  Ook de skilatten zijn weer in trek en de rupsenrace, voetballen, basketballen. Er is voor iedereen genoeg te doen. De groepen maken samen slingers en kleuren spandoeken.

4e dag. Helaas kan er vandaag geen goulash maaltijd worden klaargemaakt, zoals we gewend waren. Dit wordt verschoven naar de laatste dag. We besluiten om vandaag al de kinderen te gaan schminken. Dit is altijd een feestje! Wat een blije gezichtjes, zeker als ze zichzelf in de spiegel zien.
We sporten en spelen door. De zon schijnt uitbundiger en de waterspelletjes mogen gespeeld worden. Lachen en nat worden!

Aan het einde van de voorgaande dagen, hebben we steeds met de kinderen bij elkaar gezeten.
De dominee vertelde aan alle kinderen een verhaal uit de Bijbel. Het was bladstil en daarna zongen we verschillende liedjes. Op de 3e dag had de moeder van Tinkerbell aan gegeven dat zij iets aan de kinderen wilde vertellen en zingen. Zij wilde doorgeven dat we allemaal gelijk zijn, misschien van buiten verschillend, arm of rijk, maar het maakt geen verschil, vanbinnen zijn we gelijk en voor God allemaal uniek en geliefd. De kinderen van Tinkerbell zingen een aantal liederen, iedereen is onder de indruk.wad 2016 sport 11

Op de laatste dag komen de kinderen ieder met een zakje aardappels en uien bij ons. Dit is nodig voor de goulash. Deze morgen is al vroeg het vuur klaar gemaakt en als wij komen zitten de eerste ingrediënten al in de grote pot. Een flink aantal moeders is druk en is blij met de gekleurde schorten uit Holland.
Naast alle spelletjes die er nog gespeeld worden, maken we ook van elke groep een foto.
Tot slot zitten we met alle kinderen in de schaduw, vullen we zo’n 150 hongerige monden en zingen met elkaar. De grote pot met goulash, de witte kolen en al het brood gaat helemaal op. Er wordt gesmuld.
Dan krijgen alle kinderen nog een afscheidscadeautje, dit jaar een springtouw en de alleroudsten een sleutelhanger met geluid!

Het echte afscheid nemen is begonnen, dat wordt moeilijk voor onze jongeren en veel kinderen. Veel knuffels en veel tranen. Hier kun je ze niet op voorbereiden….
Aan deze 10 dagen is een einde gekomen.
Wij ruimen op, bezoeken nog in Sovata 2 arme gezinnen in de Morii en delen voedselpakketten uit.

Het zit er weer op.
Zaterdag vliegen we naar Dortmund en treinen we naar huis.
4 projecten in 12 dagen, we kijken er dankbaar en voldaan op terug.
Roel, Geke, Agaath en Engbert

 

wad 2016 sport 03 wad 2016 sport 04
wad 2016 sport 06wad 2016 sport 12 wad 2016 sport 07wad 2016 sport 11
wad 2016 sport 09 wad 2016 sport 10