Real time web analytics, Heat map tracking


Pro Sovata staat open voor nieuwe ideeën. Vanuit Nederland waren een aantal suggesties aangedragen voor nieuwe creatieve workshops en leerzame activiteiten voor kinderen. In een kort verslagje vertelt Katalin ons over het resultaat hiervan.

De Funhouse-club heeft in de afgelopen jaren al meerdere seizoenen gewerkt in Sovata. In eerste instantie waren we te gast in klaslokalen van scholen. Met de komst van het nieuwe klaslokaal in het Waldorf kinderdagverblijf dat door de Stichting Roemeense Kinderhulp is gebouwd, hebben we nu de beschikking gekregen over een eigen ruimte.

 We hadden gepland om in november te beginnen met een nieuw seizoen van de Funhouse-club. Omdat het nieuwe lokaal van het Waldorf kinderdagverblijf nog niet klaar was, besloten we om er met de vrijwilligers op uit te gaan om bij diverse vakmensen te gaan kijken hoe zij hun beroep hebben gemaakt van het maken van verschillende producten.
Met een groep van vijf mensen gingen we o.a. naar Chendu. We hadden gehoord dat we daar een aantal mensen konden vinden die dingen maakten van bladeren van maïsplanten. We hadden zo een afspraak gekregen met een oude dame, Erzsike genaamd, die ons liet zien hoe je van alles van deze plant kan maken. Bloemen, kerstversieringen, manden, ballen. 

Het was interessant om te zien hoeveel werk er in een mand ging zitten en om het hele proces, vanaf het uitzoeken van de bladeren tot het afgewerkte product, te volgen. We hebben een heleboel van haar kunnen leren dat we straks weer in onze Funhouse-club goed kunnen gebruiken. Ook zullen we Erzsike in een van onze volgende Funhouse-club dagen uitnodigen om een keer les te komt geven.

 Begin december hoorden we dat een aantal leerkrachten zeer geïnteresseerd was in onze handwerk activiteiten in de Funhouse-club van Pro Sovata. Om hen ook meer te betrekken in onze activiteiten, hebben we vervolgens een workshop ‘Werken met stro’ georganiseerd.
Daarvoor hebben we Borbala uitgenodigd, een vrouw die expert is in het maken van kerstversieringen van stro. Ze heeft ons geleerd hoe we het stro moesten voorbereiden voor de bewerking door het nat te maken. Uiteraard heeft ze voorgedaan hoe we een aantal figuren moesten maken.

De meest populaire voorbeelden waren gezien de naderende kerst uiteraard de engeltjes en sterren, die we als versiering in de kerstboom konden hangen. Alle deelnemers waren blij dat ze de cursus gedaan hadden en dat ze nu decoraties uit natuurlijke materialen kunnen maken.

Katalin Kirally,
Sovata