Naast de vele gezinnen die jaarlijks van de Stichting pakketten en voedselbonnen uit Holland ontvangen, krijgen ook de kwetsbare ouderen uit Sovata bonnen en de bekende ‘gevulde bananendoos’.
De laatste jaren is de organisatie van het Bejaardenproject in handen van Jannie de Wit.
“Met veel plezier verzorg ik de pakketten.”
Jannie: “Bij het verzamelen van spullen voor de pakketten weet ik inmiddels van de meeste bejaarden wat hun wensen en maten zijn. Rita Bos-Varga, dorpsgenoot en Roemeense van geboorte, helpt met het vertalen van de brieven. Naar aanleiding van vragen van de bejaarden om iets over onszelf te schrijven, zit in het pakket een kerstwens met uitleg over de totstandkoming van het pakket, ondertekend door Rita en mijzelf.
Het is geen probleem om de dozen goed te vullen: mensen breien shawls, sokken en brengen allerlei spullen, zoals kleding, bestek, schoenen, dekens en allerhande snuisterijen. Natuurlijk is een pakket met kleding praktisch en zeer welkom, maar een kerstpakket zonder wat lekkers is niet af. Want als je zo weinig luxe hebt, waardeer je dat extra. Het pakket maakt niet dat de zorgen verdwijnen, maar het geeft wel iets om naar uit te kijken.
Bedankbrieven
En dat het welkom is, blijkt. Want nadat het transport terug in Holland is, beginnen bij mij de brieven en kaarten binnen te stromen. Soms geschreven met een aandoenlijk bibberig handschrift, op een dun velletje papier, maar vaak ook een lange brief waarin ze vertellen over hun familie en alle zorgen. Ze bedanken iedereen voor het pakket en schrijven hoe blij ze zijn met de voedselbon en dat ze de familie ook hebben laten mee delen. Ze bedanken het hele Nederlandse volk! Van één familie krijg ik elk jaar een foto met een jarige oma, inmiddels 94, met taart voor haar neus en een hele familieschare om haar heen. Zo nu en dan vragen ze om over onszelf te schrijven en hen te bezoeken.
Mijn omgeving moet regelmatig de verhalen aanhoren over ‘mijn bejaarden’ en bieden spontaan hulp aan. De foto laat zien wat het afgelopen jaar aan lekkers en praktische spullen heeft opgeleverd. Negentig gevulde appeldozen met daarop voor ieder pakket een salamiworst, bruine bonen, bouillon, een stuk zeep en veel meer. Dank daarvoor!
Het is een fijn gevoel voor allen die dit project steunen, te weten dat ze negentig gezinnen een mooie kerst geven. We hopen dat iedereen komend jaar weer meewerkt. En wie weet… doet u ook mee!”
Jannie de Wit,
Benschop
Voedselbonnen
Van de donaties die de Stichting voor dit project ontvangt, worden voedselbonnen bekostigd. De bejaarden in Roemenië zijn extra kwetsbaar omdat zij het moeten zien te rooien van een klein pensioentje, dat voor het grootste deel op gaat aan energiekosten en medicijnen. Uw bijdrage is dan ook nog steeds van harte welkom.
Meer informatie is te verkrijgen via Gerry Dekker: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.