Real time web analytics, Heat map tracking


Eva geeft elke dag bijles aan de kinderen van Tinkerbell en elke dag is het weer een klein feestje voor haar. En wanneer zij ziet dat de kinderen in de avond na hun bijles ook nog zonder mopperen hun boeken pakken om te lezen, is ze ook nog ontzettend trots om hun lerares te mogen zijn! De stichting prijst zich gelukkig met Eva: elke dag staat ze weer klaar voor de kinderen, is ze begaan met elk kind en weet ze het beste in hen naar boven te halen. Ook wanneer Eva eigenlijk een dagje vrij is, komt ze vaak toch nog even bij de kinderen kijken. Ze helpt vrijwillig bij activiteiten en neemt de kinderen in de zomer in kleine groepjes mee naar het Bear Lake om met hen te zwemmen… Eva is wat je noemt een echte topper!

eva gereb 2015 (4)
In tegenstelling tot veel kinderen in Nederland voor wie de zomervakantie niet lang genoeg kan duren, staan de Roemeense kinderen vaak te popelen om weer naar school te mogen. Best begrijpelijk wanneer je bedenkt dat de zomervakantie voor hen maar liefst drie maanden duurt, zij niet op vakantie gaan, geen pretpark, geen dierentuin of zwembad kunnen bezoeken en er ook in de omgeving weinig vertier is.
Eva startte dit schooljaar dan ook met enthousiaste kinderen. Meerdere kinderen uit Tinkerbell hebben leerproblemen. Vaak zijn er problemen met het korte of lange termijn geheugen wat het er voor de kinderen in meerdere opzichten niet gemakkelijk op maakt. Eva bewondert de kinderen ook nu weer om hun blijvende doorzettingsvermogen en toewijding.
Ons nieuwste familielid Delia heeft onder andere moeite met lezen. Het was voor haar moeilijk te begrijpen dat elke geschreven letter een klank heeft, maar nu zij alle letters kent, kan zij in lettergrepen lezen. Delia kan heel mooi schrijven, telt tot honderd en ook rekenen gaat redelijk. Een behoorlijke prestatie gezien haar start. Toen Eva haar bijlessen in februari met Delia startte, kon zij nog niet tot tien tellen en ze had geen idee hoe je moest lezen of schrijven. Haar doel is verhaaltjes voor kunnen lezen aan haar kleine broertje Rici. Het ziet er naar uit dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten!
En hoe ontwikkelen de andere kinderen zich?eva gereb 2015 (2)

Vilmoska heeft laten zien dat hij heel goed kan leren. Hij heeft geen bijles gehad dit schooljaar en zijn score is ontzettend goed. Vilmoska is dan ook een echte student in spé!

Andrea, Lacika, Bandika en Edi doen ook ontzettend hun best. Zij hebben dit jaar voor het eerst meetkunde gehad en voor alle vier geldt dat het niet meeviel om deze nieuwe lesstof in zich op te nemen. Lacika is nog altijd het zonnetje in huis en gek van voetbal, Bandika is nog steeds een wiebelkont, speelt ook een aardig balletje en laat de kaas niet van zijn brood eten. Edi is heel trots op wat hij wel goed kan, rekenen bijvoorbeeld. Dagdromen is nog steeds wat hij het liefste doet, maar met een beetje hulp van Eva komt hij er wel.

Anna heeft mooie sprongen vooruit gemaakt, zij kan inmiddels in het Hongaars én Roemeens lezen en schrijven. Daarnaast gaat het rekenen ook beter, ze kan goed optellen en vermenigvuldigen. Anna ontwikkelt zich als een lief sociaal meisje en het lijkt er op dat zij haar plekje in Tinkerbell heeft gevonden. Wel moeten wij er rekening mee houden dat de geestelijke achterstand van Anna blijvend is.

 

Bogi en CarmEva gereb-2015 (3)en gaan erg goed op school. Zij zitten op het niveau passend bij hun leeftijd en hebben geen achterstanden. Carmen zou Carmen niet zijn als zij zich zo nu en dan niet rebels zou gedragen. Wanneer ze de aandacht niet heeft, regelt zij dat ze de aandacht toch krijgt. Kan het niet goedschiks dan maar over op kwaadschiks. Carmen is een lieve vrolijke meid die de gevolgen in haar spontane acties nog niet altijd overziet. Met een beetje hulp van de ouders en Eva gaat het wel steeds beter.
Bogi doet haar dagelijkse bezigheden op haar manier en dat doet zij goed.

 

 

 

Voor Panda, Pisti, Dora, Szunita en Tamas zijn het pittige tijden. Met zijn vijven zijn ze gestart op een nieuwe school en dat brengt veel veranderingen voor hen mee. Voor elke les hebben ze een andere leraar en ze krijgen nu ook (veel) meer huiswerk op dan ze gewend waren op hun vorige school. Toch zal je de kinderen niet horen klagen, ze blijven onverminderd hun best doen om goede resultaten te halen.

Eva gereb-2015 (2)

Waar de kinderen allemaal moeite mee hebben is het leren van de Roemeense taal. In Sovata wordt hoofdzakelijk Hongaars gesproken en dus hebben de kinderen maar een heel kleine Roemeense woorden-schat. Echter wordt er wel van hen op school verwacht dat Roemeens hun tweede moedertaal is.
Lori heeft einde van het schooljaar een erg moeilijk examen. Omdat het leren Lori helaas niet gemakkelijk af gaat, heeft hij er soms moeite mee om zich elke dag weer voldoende te motiveren. Lori besteedt zijn tijd liever aan werken op het land en het verzorgen van de dieren. Hij weet dan ook alles te vertellen over de (groente) tuin en de dieren bij het huis. Het lijkt erop dat boer worden zijn roeping is en Eva is ervan overtuigd dat hij daar zeker in zal slagen.
Noemi is gestart op de middelbare school en heeft als doel om zo snel mogelijk bij de beste leerlingen te behoren. Noemi leert daarom extra hard en heeft al laten zien dat zij een intelligente jonge dame is. Ze heeft af en toe alleen nog wat hulp nodig bij Roemeens, Wiskunde en Natuurkunde. Noemi heeft een heel rustig karakter en leuk is dat ze geïnteresseerd is in poëzie en romans. Ze vindt het dan ook fijn om hier met Eva over te praten en Eva hoort graag haar belevingen aan.