Real time web analytics, Heat map tracking


In Roemenië geldt een leerplicht tot 16 jaar, het maakt daarbij niet uit of je de school afrondt met een diploma of niet. Tamás, István, Dora en Carmen zijn alle vier klaar met de middelbare school.

werk-22-tamas


Tamás
wil graag verder studeren en hij heeft ontzettend hard zijn best gedaan om dat mogelijk te maken. Zijn begeleiders hebben veel tijd met Tamás doorgebracht om hem hierbij te helpen. Tamás is, op het vak Roemeens na, voor alle vakken geslaagd. Uiteraard is Roemeens wel net een verplicht vak om verder te mogen studeren. Een grote teleurstelling voor hem. Roemeens is niet de moedertaal van Tamás en je moet hierin examen doen op zeer hoog niveau. Voor hem en vele andere kinderen in de Hongaars sprekende gebieden is dit zoiets als examen doen in Frans voor onze Nederlandse kinderen maar dan op hetzelfde niveau van wat in Frankrijk voor de Franse kinderen de norm is. Tamás is vastbesloten om het examen Roemeens opnieuw te doen om zo uiteindelijk alsnog te kunnen gaan studeren. Helaas moet hij wel een heel jaar wachten voor deze herkansing en krijgt hij daarvoor geen begeleiding meer van school. Naast het volgen van lessen bij een Roemeense 
lerares, werkt Tamás in de tussentijd nu in één van de nieuwe, grote hotels als kelner en heeft het daar erg naar zijn zin.

 istvan-22 kl-ex

István
(Pistike) heeft geen examen gedaan. Zijn leraren waren van mening dat hij het toch niet zou halen en helaas heeft hij daarom ook niet de moed gehad om het toch te proberen. In de tussentijd heeft hij een bezoek gebracht aan één van zijn zusjes waar hij vlak in de buurt wel werk zou kunnen vinden bij een fastfood keten. Voor nu is István daarom bij haar ingetrokken, maar gezien de arme omstandigheden en zeer beperkte ruimte daar, is het de vraag of hij daar zal kunnen blijven. Waarschijnlijk zullen we samen met István binnenkort wel een andere ruimte en werk moeten gaan zoeken.

Ook Dora en Carmen hebben hun middelbare school afgerond en net als István hebben ook zij geen examen gedaan. Beiden hebben werk in een hotel gevonden, waar Dora in de keuken werkt en Carmen zowel in de keuken als in de bediening. Beiden hebben het er erg naar hun zin. Tamás, Dora en Carmen hebben besloten voorlopig nog in Tinkerbell te willen blijven wonen. Enerzijds omdat zij het nog steeds erg gezellig vinden, maar vooral ook omdat, net zoals in Nederland, er bijna geen betaalbare woningen voor starters te vinden zijn. Voordeel voor hen is dat de Roemeense kinderbescherming hun verblijf in Tinkerbell nog financieel blijft ondersteunen, zodat met de inkomsten vanuit hun werk een mooi startkapitaal kan worden opgebouwd om een eigen plekje te kunnen vinden.

carmen-22-kl dora-22-kl