Real time web analytics, Heat map tracking

090723 - Workshop Brussels Glas

Chris Brussel (l) helpt bij het maken van een glaswerkstuk. De Roemeense begeleidster Julia Edit Szakacs concentreert zich op haar kunstwerk.

Tekst en foto: Keesjan Steverink

Stichting Roemeense Kinderhulp organiseert dit jaar voor de twintigste keer de kindervakantie voor kansarme Roemeense kinderen. De kinderen hebben drie weken een onbezorgde vakantie. Ze verblijven in gastgezinnen en gaan gezamenlijk een aantal keer op pad. Dit jaar worden er ook twee workshops voor de kinderen gehouden.

“De reis ging erg goed”, vertelde Karin Mentink toen ze afgelopen zondagmiddag aankwam. Twee vrijwilligers van de stichting zijn met een Connexxion bus en een aantal chauffeurs vorige week de kinderen gaan ophalen. Alle 44 kinderen komen uit Sovata of omgeving. Samen met twee Roemeense begeleiders zijn ze afgelopen zondag aangekomen in IJsselstein. “Een aantal kinderen werden wagenziek, maar het viel best mee dit jaar. Bij de grens ging het dit jaar ook vlekkeloos.” Voorzitter Edwin Mentink zei dat het dit jaar zo goed gaat, dat men volgend jaar misschien later vanuit Sovata gaat vertrekken.

De kinderen verblijven bij gastouders. Ieder gastgezin vangt twee kinderen op en zorgt voor een leuke vakantie. Dit jaar was het spannend of genoeg gastgezinnen zich zouden aanmelden. De meeste gastgezinnen doen al jaren mee. Een aantal doet voor het eerst mee. Fijke den Hartogh en Ronald Overbeek uit Benschop zijn er voor het eerst bij. “We hebben al wel meegedaan met Jumelage-uitwisselingen, maar nog nooit Roemeense kinderen gehad.” Helemaal nieuw was het niet voor hen. “Onze overburen vangen al jaren kinderen op en in Benschop zitten ook meerdere gastgezinnen. We hebben er erg veel zin in.” De kinderen verblijven bij gastgezinnen in IJsselstein, Lopik, Schoonhoven, Nieuwegein en omgeving. De Roemeense begeleider, Alex Kintzel, geniet enorm van de omgeving. “Ik houd van het platteland, dat lijkt op de omgeving waar ik ben opgegroeid.” Het is de eerste keer dat hij in Nederland is. “Ik vind het heel mooi en ben vooral onder de indruk van de grote boerderijen. In Roemenië heeft men ook koeien, maar dan voor de familie of de buurt. Gisteren was ik op een boerderij met heel veel koeien en varkens, erg mooi.”

De kinderen gaan dit jaar weer een aantal uitstapjes maken, er wordt een familiedag gehouden en de vakantie eindigt met een bonte (disco)-avond. Nieuw zijn twee workshops. De kinderen gaan bij chocolaterie Zucotto een presentje maken voor thuis en bij Brussel’s Glas hebben de kinderen gisteren een schaaltje gemaakt. Chris Brussel van Brussel’s Glas zag de oproep voor gastgezinnen in de krant staan. “Ik heb toen direct gereageerd en verteld dat ik wel een workshop wil geven.” Hij maakt zelf glaskunst en houdt workshops in zijn atelier aan de Hogedijk 10C, maar hij gaat met zijn mobiele oven ook langs campings. “Het is wel vreemd dat ik niet direct met de kinderen kan communiceren maar via de begeleiders. Verder is er niet veel verschil met kinderpartijtjes.” De kinderen maakten een werkstuk op een glasplat en in de oven wordt het omgevormd tot een schaaltje. Vanwege het grote aantal heeft Chris Brussel gisteren vier workshops gehouden, zodat iedereen even veel tijd heeft.

 

Onze IJsselstreek