Real time web analytics, Heat map tracking

 

Sinds 2006 heeft de Stichting Roemeense Kinderhulp een project opgestart voor de hulpbehoevende bejaarden in Sovata en omgeving.

Een moeilijk leven
Voor bejaarden in Roemenië is het leven meestal niet gemakkelijk. Door inflatie in de eerste jaren na de revolutie van 1989 is het pensioen vaak gereduceerd tot een absoluut minimum bedrag. Uitkeringen van 600 tot 800 lei, omgerekend 150 tot 200 euro per maand zijn eerder regel dan uitzondering. Het grootste gedeelte hiervan gaat vaak op aan medicijnen en aan hout voor de kachel en het fornuis. In de winkel is alles wat moet worden geïmporteerd net zo duur al bij ons in Nederland. Voor de bejaarden dus onbetaalbaar!

Met een beetje geluk zijn er kinderen of familie in de buurt die in de zorg bijspringen, maar ook deze familieleden hebben het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Steeds vaker komt het voor dat de bejaarden de zorg over een kleinkind of zelfs achterkleinkind krijgen, omdat de ouders ten einde raad proberen geld in het buitenland te verdienen. Naast het feit dat de kinderen op deze manier opgroeien zonder ouders en het een grote uitdaging voor de bejaarden is om de kinderen op te voeden, mondt werken in het buitenland vaak uit op een financiële desillusie.

Hulpgoederentransport
Ieder jaar vlak voor Kerst gaat de Stichting Roemeense Kinderhulp met een hulpgoederentransport naar Sovata om daar meer dan 1.100 gezinnen te ondersteunen met één of meerdere pakketten gevuld door Nederlandse families. Ook veel ouderen krijgen, soms al vele jaren, op deze wijze een pakket uit Nederland. Vanaf het ontstaan van het hulpgoederentransport zijn echter altijd meer Roemeense hulpaanvragen geweest dan Nederlandse pakketgezinnen die willen meedoen, zodat er een wachtlijst is ontstaan van gezinnen die wachten op een match met een Nederlands gezin. Vooral de bejaarden kwamen hierbij moeilijk aan bod. Voor hen is toen in 2006 het Bejaardenproject opgericht. Door bijdragen van sponsors en speciale (goederen)donaties worden voor deze doelgroep jaarlijks pakketten gemaakt. Onze vrijwilliger Jannie de Wit is grote trekker van dit project. Zij vult persoonlijk alle dozen. Inmiddels is het project uitgegroeid tot 90 bejaarden die ieder jaar een pakket en een voedselbon van 20 euro van de Stichting overhandigd krijgen.

De pakketten worden gevuld met kleding, schoenen en andere artikelen waar wij hen blij mee kunnen maken. Als er voldoende informatie over hun eigen familiesituatie bekend is, wordt daar zoveel als mogelijk rekening mee gehouden, zodat ze met de inhoud ook hun naaste familieleden nog wat kunnen verwennen in de dagen rond Kerst. Naast nuttige zaken zoals zeep en waspoeder, wordt ook altijd wat lekkers in de doos gedaan.
Dat de ontvangers in Sovata erg blij zijn met hun pakket blijkt wel uit de stroom brieven die in de weken na het uitreiken van de pakketten bij ons binnenkomt. 
Een van de ouderen schreef: “Dank dat u elk jaar weer aan ons denkt. We hebben als ‘kinderen rond  de kerstboom’ gezeten en alles uit het pakket heeft een nieuwe eigenaar gekregen….”. Ook deze dame was erg blij, zo schreef zij: “Hartelijk dank voor de mooie schoenen. Ik draag ze elke week naar de kerk.”

Hoe u ook kunt helpen
De voedselbonnen vormen een vast deel van de ondersteuning die jaarlijks wordt gegeven. Met deze bon kan door hen met Kerst iets extra’s gekocht worden, in ieder geval een keer de ingrediënten voor een goede maaltijd. Door een jaarlijks sponsorbedrag kunt u de hulp aan de bejaarden ondersteunen en ontlast u de Stichting met de financiële belasting vanuit deze activiteit. Hoe meer sponsors er zijn die deze activiteit ondersteunen, hoe meer bejaarden in Sovata kunnen deelnemen aan deze mooie actie.

Natuurlijk zou het nog mooier zijn als u besluit om een bejaarde ‘te adopteren’ en jaarlijks blij maakt met een door uzelf samengesteld ‘persoonlijk’ pakket. U verzorgt dan voor één specifieke bejaarde persoon (of bejaard paar) een pakket. Dit pakket bestaat uit één of maximaal twee dozen. U krijgt de naam, het adres en de familie omstandigheden, voor zover bekend, van ons aangeleverd. De Stichting verzorgt de coördinatie en de logistieke afhandeling. Wij zorgen er persoonlijk voor dat de door u gevulde doos aan de ondersteunende persoon wordt overhandigd.

Het pakket bestaat uit een zogenoemde appeldoos waar maximaal 15 kilo aan goederen in mag. Uiteraard worden door ons suggesties voor de inhoud aangeleverd, u kunt de doos vullen met al hetgeen waarvan u denkt hen blij te kunnen maken. De kosten zijn voor een doos en het transport € 8,50. Dit kan worden aangevuld met eventueel voedselbonnen ter waarde van  € 10,- per stuk.

Voor kleding kunt u terecht op de kledingbeurs bij het uitreiken van de appeldoos. Daar kunt u voor enkele euro's eventueel ontbrekende kleding uitzoeken. De opbrengst van deze beurs is bestemd voor de voedselbonnen van het bejaardenproject.

Het Bejaardenproject is een mooi project, bestemd voor mensen die zelf niet meer in staat zijn iets aan hun situatie te veranderen.  Hoe kunnen wij u overhalen om bij te dragen, om mee te doen? Misschien de volgende woorden, gesproken door een oudere vrouw:
“…. Ik ben heel blij met alle spulletjes die ik gekregen heb. Waar ik nog blijer om ben, is het idee dat er mensen zijn die hier heel ver vandaan wonen, die mij de moeite waard vinden om dat voor mij te doen (diepe zucht)… dat geeft mij de kracht en de moed om de lange wintermaanden door te komen.”
Wij hopen van harte dat u ook een bejaarde blij wilt maken met een bon en/of pakket.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lotnr.   PRIJSWINNAARS
HOOFDPRIJS:      
Citytrip Madrid, Budapest of Limburg,
inclusief hotel voor 2 personen
3106
   S. Oskam - Benschop
       
EERSTE PRIJS:      
Samsung Galaxy Tab S2  8 inch  32Gb  503
   E. Heijlegers - Maarssen
       
TWEEDE PRIJS: 4799    J. de Vos - Lopik
4 x toegangskaarten voor Plaswijck      
       
TROOSTPRIJZEN:    
VVV- bon à Eur 50,= 2513    M. Heijlegers - Hoofddorp
VVV- bon à Eur 50,= 6066    MD Veltman
VVV- bon à Eur 50,= 5926
   de Rie Ijzerwaren
VVV- bon à Eur 50,= 1001
   E. de Rijck - Gooreind Belgie
VVV - bon à Eur 25,= 4128
   D. v.d. Geer - Benschop
VVV - bon à Eur 25,= 3686
   K.J. Steverink - IJsselstein
VVV - bon à Eur 25,= 4770
   J. de Vos - Lopik
VVV - bon à Eur 25,= 6491
   Eding 
VVV - bon à Eur 25,= 5698
   Ravesteijn - IJsselstein
VVV - bon à Eur 20,= 5589
   Oma Gre - Vinkeveen
VVV - bon à Eur 20,=  449
   Fam. van Tergouw - IJsselstein
VVV - bon á Eur 20,= 5170
   Fam. Voorrips- Schoonhoven
VVV - bon à Eur 20,= 4056
   M. van Steenbergen - Benschop
VVV - bon à Eur 20,= 7563
   A. Kamminga - Nieuwegein
VVV - bon à Eur 17,50 2004
   J. Hendiksen -IJsselstein
VVV - bon à Eur 17,50 4429
   N. Hilge - Nieuwegein
Bloemenbon à Eur 12,50 5520
   E. Slot - Diepenveen
Bloemenbon à Eur 12,50 1981
   Fam. E. Meijer - IJsselstein
Bloemenbon à Eur 12,50 4670
   Riet - Reeuwijk
Bloemenbon à Eur 12,50 7021
   Fam. R. de Bruijn - Benschop
Bloemenbon à Eur 12,50 7163
   R. van Wijk - Nieuwkoop

 

 

PRIJZEN VOOR LOTNUMMERS EINDIGEND OP:     
(serie 01-50)    
VVV Bon á Eur 10,= voor lotnummers eindigend op  30
 
(serie 51-00)    
VVV Bon á Eur 10,= voor lotnummers eindigend op  94
 


Naast de vele gezinnen die jaarlijks van de Stichting pakketten en voedselbonnen uit Holland ontvangen, krijgen ook de kwetsbare ouderen uit Sovata bonnen en de bekende ‘gevulde appeldoos’. De laatste jaren is de organisatie van het Bejaardenproject in handen van Jannie de Wit.
“Met veel plezier verzorg ik de pakketten.”

Jannie: “Bij het verzamelen van spullen voor de pakketten weet ik inmiddels van de meeste bejaarden wat hun wensen en maten zijn. Rita Bos-Varga, dorpsgenoot en Roemeense van geboorte, helpt met het vertalen van de brieven. Naar aanleiding van vragen van de bejaarden om iets over onszelf te schrijven, zit in het pakket een kerstwens met uitleg over de totstandkoming van het pakket, ondertekend door Rita en mijzelf.
Het is geen probleem om de dozen goed te vullen: mensen breien shawls, sokken en brengen allerlei spullen, zoals kleding, bestek, schoenen, dekens en allerhande snuisterijen. Natuurlijk is een pakket met kleding praktisch en zeer welkom, maar een kerstpakket zonder wat lekkers is niet af. Want als je zo weinig luxe hebt, waardeer je dat extra. Het pakket maakt niet dat de zorgen verdwijnen, maar het geeft wel iets om naar uit te kijken.

Bedankbrieven
En dat het welkom is, blijkt. Want nadat het transport terug in Holland is, beginnen bij mij de brieven en kaarten binnen te stromen. Soms geschreven met een aandoenlijk bibberig handschrift, op een dun velletje papier, maar vaak ook een lange brief waarin ze vertellen over hun familie en alle zorgen. Ze bedanken iedereen voor het pakket en schrijven hoe blij ze zijn met de voedselbon en dat ze de familie ook hebben laten mee delen. Ze bedanken het hele Nederlandse volk! Van één familie krijg ik elk jaar een foto met een jarige oma, inmiddels 94, met taart voor haar neus en een hele familieschare om haar heen. Zo nu en dan vragen ze om over onszelf te schrijven en hen te bezoeken.

Mijn omgeving moet regelmatig de verhalen aanhoren over ‘mijn bejaarden’ en bieden spontaan hulp aan. De foto laat zien wat het afgelopen jaar aan lekkers en praktische spullen heeft opgeleverd. Negentig gevulde appeldozen met daarop voor ieder pakket een salamiworst, bruine bonen, bouillon, een stuk zeep en veel meer. Dank daarvoor!

Het is een fijn gevoel voor allen die dit project steunen, te weten dat ze negentig gezinnen een mooie kerst geven. We hopen dat iedereen komend jaar weer meewerkt. En wie weet… doet u ook mee!”

Jannie de Wit,
Benschop

 

Voedselbonnen
Van de donaties die de Stichting voor dit project ontvangt, worden voedselbonnen bekostigd. De bejaarden in Roemenië zijn extra kwetsbaar omdat zij het moeten zien te rooien van een klein pensioentje, dat voor het grootste deel op gaat aan energiekosten en medicijnen. Uw bijdrage is dan ook nog steeds van harte welkom.

Meer informatie is te verkrijgen via Gerry Dekker: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 jaarmarkt 031Zo langzamerhand is de kraam van de Stichting Roemeense Kinderhulp niet meer weg te denken van de verschillende Kerstmarkten die in de loop van december in IJsselstein en omgeving worden gehouden. Natuurlijk op de Kerstmarkt in de binnenstad, maar ook die in de wijk Zenderpark  en in Benschop en Lopik

Naast prachtige kerststukjes, is er van alles te koop. Veel handgemaakte artikelen uit Roemenie van hout en stro. Daar zijn leuke versiersels voor de kerstboom bij.Vooral op de dagen dat het al wat kouder wordt, en dat kan makkelijk zo medio december, zijn de warme chocolademelk en de vers gebakken wafels met suiker erg in trek.  Dankzij een groot aantal vrijwilligers die de kou trotseren is er elk jaar een leuk resultaat dat in z'n geheel ten goede komt aan de Stichting!


Het is zo langzamerhand een goede gewoonte. In het maart is er een grote Bazaar, georganiseerd door een grote groep vrijwilligers. Door de jaren heen heeft een aantal Bazaar2018 1enthousiastelingen zich bereid getoond er steeds weer een groots feest van te maken.


Het was s het weer zover; zaterdag 24 maart was er van alles te doen. Voor de jeugd allerlei spelletjes, veel lekkers om te snoepen of te drinken. Er was weer van alles te koop; veel is door de deelnemers zelf gemaakt, maar ook allerlei speciale koopjes te vinden.

Wat bij een grote groep steeds weer in de belangstelling staat is het rad van avontuur met veel mooie en leuke prijzen. Bijna allemaal beschikbaar gesteld door winkeliers en bedrijven uit IJsselstein en omgeving. Ook de Bingo is reuze populair. En vooral niet vergeten, de Hoge Hoed loterij met geweldige prijzen. 

Prijswinnaars van de hoge hoed loterij kunnen hun prijzen de komende twee maanden nog afhalen bij Cor de Knijff, telefoon: 06-44748790. De hoge hoed loterij was één van de activiteiten tijdens de jaarlijkse Fancy Fair en rommelmarkt van de Stichting Roemeense Kinderhulp. De omzet van deze dag is het mooie bedrag van € 6650,-.

De prijzen die nog niet afgehaald zijn, zijn gevallen op de lootjes: groen/blauw: 509, 517, 551, 573 574, 733 en roze: 899, 999.
Alle overige prijswinnaars waren aanwezig bij de prijsuitreiking aan het einde van de dag.

De Stichting Roemeense Kinderhulp dankt al haar sponsoren, vrijwilligers en de bezoekers van de Fancy Fair voor een geslaagde dag!

Bazaar2018 2Gastgezinnen gezocht
In de periode 8 t/m 28 juli komen 42 kansarme kinderen uit Sovata (Transsylvanië, Roemenië) naar Nederland voor een onbezorgde vakantie van drie weken. Ze zijn in de leeftijd 9 tot en met 11 jaar en verblijven per tweetal bij een gastgezin. Het doel van de kindervakantie is om de kinderen weer even kind te laten zijn en de ellende in eigen land te vergeten. De Stichting zoekt nog een aantal gastgezinnen voor de kinderen.
Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met: Karin Mentink: 030 – 68 86 128 of Petra de Vos: 0348 – 55 41 99 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Projectlogo TB 2018 ZONDER TEKST (Mobile)

Geweldige opbrengst  benefietdiner!
Onder het motto Geef Tinkerbell nieuwwe vleugels vondt er op
21 april een benefietdiner plaats in het vergadercentrum IJsselstaete. Een spetterende avond met een geweldig resultaat mede door de aansluitende veiling.
Lees meer . . . . . 

 

3e Reis Cals leerlingenCalsreis 2018 01

Dit jaar ging er voor het 2e achtereenvolgende jaar een groep leerlingen van het Cals College te Nieuwegein naar Sovata. Een gezellige en  leerzame reis. En of het een succes was leedt u hier . . . .

Kinderen voor kinderen (maar dan anders)egelantier 1

We kwamen via via in contact met een kinderdagverblijf uit Alkmaar..
Daar hadden de kinderen wat uit eigen collectie afgestaan voor  kinderen uit
Sovata en Chibed, Een kort verslag.

Gastgezinnen gezocht!KV 3Vliet 16 019

Ieder jaar komen er 42 kinderen uit Sovata en omgeving voor een direweekse vakantie naar Nederland. Ze logeren per stel bij gastgezinnen.

Nu zijn we voor de komende zomerperiode nog op zoek naar gastgezinnen.
Lees voor meer info. En meld u aan!

Katalin Polotka 2Tinkerbell
Een familiekindertehuis runnen is geen eenvoudige taak. Katalin Polotca (Kata) doet daar een boekje over open. U zal daarna begrijpen wat er allemaal bij komt kijken!
Lees haar verhaal.

Nieuws Magazine 2017 nr 26
Cals 2017 01

Een nieuwe uitgave boordevol nieuws en informatie over de activiteiten van de Stichting in het afgelopen jaar.

Met deze link opent een nieuwe venster met het hele magazine.

 

Sponsor gezocht
gyongyverWij zoeken nog enkele sponsors voor een aantal projecten. Personen en instanties die heel goed wat extra hulp kunnen gebruiken. Bezoek de volgende pagina voor meer informatie.

OuderenprojectErszebet 1
Alhoewel de naam van de stichting spreekt over kinderen, besteed ze ook veel aaandacht aan de groep eenzame ouderen.  Deze vaak vergeten groep heeft veel steun nodig. Lees wat wij er aan doen en hoe u kunt helpen.

'Leuk voor later'KV Zucotto 16 Keesjan 009 
Al meer dan 1000 kinderen uit Sovata en omstreken hebben de afgelopen 25 jaar 3 weken vakantie bij Nederlandse gastouders doorgebracht. Voor al die kinderen een onvergetelijke ervaring waar zij jaren later met veel plezier op terugkijken. 
Klik hier voor foto's van hun belevenissen.