Real time web analytics, Heat map tracking

De familie Duyfjes ondersteunt een arm gezin in Chibed. Omdat zij het moeilijk vonden te bepalen wat deze familie nu echt nodig heeft, vroegen zij dit aan de Stichting. De vrijwilligers die tijdens het hulpgoederentransport in Roemenië waren, hebben voor hun achterhaald waar de behoefte ligt. Dat was niet bij de gevraagde fiets. De nood lag letterlijk hoger: bij het dak.

Bij de voorbereidingen op het hulpgoederentransport komen er veel vragen bij de Stichting binnen. Veel vragen gaan over de Roemeense gezinnen die hulp krijgen. Is hulp nog nodig? Hoe is de gezinssamenstelling? Wat zijn de kledingmaten? Wat kan ik het beste in de doos stoppen? Al deze vragen worden doorgespeeld aan de vrijwilligers die in Sovata de voorbereidingen treffen op het hulpgoederentransport, de zgn. lopersgroep. Die zijn twee weken voor de uitgifte van de dozen al in Sovata om de uitnodigingen aan alle gezinnen uit te reiken. Dat zijn er meer dan 1.100, er wordt dus heel wat afgelopen door de vrijwilligers (vandaar de naam lopersgroep). Als er vragen zijn uit Nederland over een gezin, zorgen deze vrijwilligers ter plekke voor de antwoorden. Weer terug in Nederland worden alle antwoorden en foto’s doorgestuurd naar de Nederlandse families. Ook dat is een grote klus die veel tijd vergt.

Duyfjes dak 1De familie Duyfjes ondersteunt voor het tweede jaar een arm zigeunergezin in Chibed. Na het eerste jaar kregen zij een bedankkaartje toegestuurd. Dat is heel leuk natuurlijk, maar of de gestuurde spulletjes nu echt bruikbaar zijn, blijft gissen. En een fiets, die vroegen ze wel, maar wat moet je met zo’n vraag? In het briefje werd ook gesproken over scholing, maar wie wil wat gaan leren? Om het gezin goed te kunnen ondersteunen en omdat het briefje niet duidelijk was, speelde zij hun vraag door die bij de lopersgroep terechtkwam. Wat heeft deze familie nu echt nodig?

Ter plekke in Roemenië werd al snel duidelijk dat de gevraagde fiets geen optie was. De zigeunerfamilie woont in het armste gebied van Chibed boven op een heuvel, waar zo’n twintig huisjes midden in de modder staan. Er leidt bij slecht weer een modderweg naartoe die niet te fietsen is. En als de fiets kapot gaat, kunnen ze die niet maken. Hier geen water, geen licht, geen enkele voorziening. De huisjes zien er allemaal troosteloos uit, het zijn meer lemen hutjes met stukken plastic en zeil als dak. Scholing? De man des huizes is analfabeet en zijn ambities liggen in geen geval op school. Hij is veehoeder. Daarvoor heb je geen pen nodig.

Zo’n gezin is gebaat bij basale zaken zoals zeep, (luizen)shampoo, wasmiddel, tandpasta, tandenborstels, beddengoed, keukengerei, voedsel(bonnen) en schoonmaakmiddelen. Verder is gereedschap welkom. En warme kleding, wanten, goede schoenen. Laarzen zijn handig in de modder.

Wat ze ook heel goed zouden kunnen gebruiken, en dat was ook te zien op de foto die gemaakt was en die de familie Duyfjes onder Duyfjes dak 2ogen kreeg, was een waterdicht dak. Dat is niet iets wat je zomaar kan vragen. Dat is ook niet iets wat je als Nederlandse pakketfamilie zou hoeven overwegen. Een dak past tenslotte niet in één of zelfs vier dozen. Maar de gedachte liet de familie Duyfjes niet los. En langzaam werd die gedachte een plan. En dat plan werd een doel. En stap voor stap begon de familie Duyfjes dat doel te verwezenlijken. Eerst moest er geld komen. De kosten voor het dak werden geschat op 200 euro. En daarmee was het pakketgezin bescheiden gebleven. Geen splinternieuw dak, maar wel goed en stevig.

De familie besloot 30 vrienden te vragen om 5 euro. En dan de rest zelf bij te passen. Dat lukte al snel, de vrienden droegen graag een steentje bij.
Dan moest er nog voor gezorgd worden dat er daadwerkelijk een dak kwam, en dat het geld niet zou verdwijnen naar andere zaken. Daarvoor werd door de Stichting contact opgenomen met het hoofd van de school in Chibed, een invloedrijke vrouw en met haar nog meer invloedrijke man. Beiden werkten graag mee. Kata, onze maatschappelijk medewerker in Tinkerbell, zou ook een oogje in het zeil houden bij de realisatie van het project. In het voorjaar werd tijdens de jubileumreis naar Sovata het plan nog iets aangescherpt: Engbert en Agaath Borg, die ook verbonden zijn aan onze Stichting in de werkgroep Waddinxveen en vanuit hun kerkgemeenschap verschillende projecten in Chibed tot een goed einde brengen, waren bereid om ook dit project onder hun hoede te nemen.
Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen zomer werd het dak hersteld.
In november is de lopersgroep weer in Chibed geweest. Om enveloppen uit te reiken en om het resultaat te bekijken. Dat was een prima dak. Het pakketgezin was dankbaar, omdat ze droog de winter in konden.Duyfjes dak 3

Zo bouwde een familie uit Nederland dus een dak op een huis in Roemenië. Wat begon als een kleine vraag, werd een project waarvan het resultaat een arm gezin in Roemenië daadwerkelijk geholpen heeft.


 

Onze eerste actie was begin mei.
We hebben toen samen met onze banketbakker Hans 70 slagroomtaarten gebakken. Deze werden rijkelijk versierd met verse aardbeien. De taart werd net als voorgaande 3 jaren een pronkstukje voor alle moeders. Deze actie leverde 400 euro op.
Eind mei hebben we, samen met de jongeren die mee naar Roemenië wilden, ons ingezet voor een rommelmarkt van de plaatselijke kerken. De jongeren hebben kinderen geschminkt, poffertjes gebakken, spelletjes begeleid en lootjes verkocht.
We kregen een percentage van de totaal opbrengst voor het ondersteunen van de arme gezinnen in Chibed.

Begin september werd er in onze kerkelijke gemeente een start weekend georganiseerd.
Op de zaterdag in dat weekend hebben wij een BBQ en een dienstenveiling gehouden.
Over een BBQ hoef ik niet veel te vertellen, want dat is wel bekend, maar een dienstenveiling was voor ons zelf helemaal iets nieuws.
We hebben de mensen in onze kerkelijke gemeente opgeroepen om een dienst aan te bieden voor een startbedrag.
Bijvoorbeeld: een High-tea organiseren voor minimaal 10 Euro p.p. of een fotoreportage maken voor minimaal 25 Euro, behangen, auto wassen, tuinieren enzovoort.
Tijdens de veiling kon worden geboden. We hadden een goede veilingmeester en zeker 80 man publiek. Na wat aarzeling gingen de prijzen omhoog. Een boottochtje ging weg voor 90 Euro (2 keer), de fotoreportage voor 60 Euro, een vuurkorf voor 130 Euro, een diner aan huis voor 360 Euro (2 keer). . .
Aan het einde van de veiling hadden we een groot bedrag binnen van ruim 2500 Euro.
Wij hadden voor deze veiling 2 doelen gesteld: armoede dichtbij en armoede ver weg.
Dichtbij is hier in Waddinxveen de voedselbank, waar 120 gezinnen gebruik van moeten/ kunnen maken. Ver weg is de armoede in Roemenië.
In de weken na de veiling zijn de ruim 30 diensten uitgevoerd en stroomden de geldbedragen binnen.
Deze actie was een groot succes. Zeker voor herhaling vatbaar.

In oktober hebben we een privé actie gehouden ter gelegenheid van ons 40 jarig huwelijks jubileum.
Wij hebben voor onze vrienden een feest georganiseerd en hen de mogelijkheid geboden om een bijdrage te leveren voor een project in Roemenië.
In 2015 zijn we gestart met “ het Norby project”
Norby is een jongen van 13 jaar en is vanaf zijn geboorte meervoudig gehandicapt. Hij woont samen met zijn moeder Eva
in Viforoasa. Zijn vader is overleden. Moeder staat alleen voor de taak om haar zoon te verzorgen, ze leven in eenvoudige omstandigheden, zonder sanitaire voorzieningen.
Nu Norby ouder wordt, is het voor moeder steeds zwaarder om haar zoon de goede zorg te geven. Nu hebben we samen met een zus van Eva, die in Engeland woont, het plan opgevat een douche ruimte te maken. De eerste financiële stap hebben we samen met haar gemaakt.
De activiteiten en bouwwerkzaamheden zijn gestart eind 2015 en in de zomer van 2016 was de uitbouw gerealiseerd. In november hebben we een mooi bedrag van ons jubileum kunnen overmaken van 500 Euro, waar nu de ramen en deur van zijn gekocht.
Ook kon van dit bedrag de isolatie van het dak worden afgemaakt.
We hopen hen dit jaar verder te kunnen helpen. Wie weet kan Norby dit jaar nog voor het eerst van zijn leven onder de douche.

De maand november stond in het teken van de speculaaspoppen actie.
Voor de 2e keer hebben we deze actie kunnen starten in Zeewolde.
We kregen dit jaar veel opdrachten van bedrijven en een zorginstelling. Ook betrokkenen van de Stichting Roemeense Kinderhulp hadden wel zin een speculaaspop.
De eerste 500 speculaaspoppen hebben we, samen met banketbakker Hans, gebakken in Zeewolde in een bakkerij bij een zorgboerderij. In de vroege ochtend werd er gestart met het klaarmaken van het deeg en rond 10 uur gingen de eerste poppen de oven in. Het was puur handwerk met 2 ambachtelijke houten speculaasplanken.
Dozen werden gevouwen en van een mooie sticker voorzien met het logo van de Stichting. Toen de poppen waren afgekoeld, werden ze verpakt in een luxe geschenkdoos.  Einde middag hadden we een kleine 500 poppen klaar voor transport.

De rest van de poppen moest thuis door bakker Hans in Zevenhuizen worden gebakken in een gewone oven. Dat waren er nog heel wat. Ruim 200 speculaaspoppen maakte Hans er nog bij. Zo 80 per dag. Dagen achter elkaar werd er hard gewerkt om alle bestellingen op tijd af te krijgen.
In totaal zijn er 721 speculaaspoppen gebakken, 220 voor IJsselstein en 501 voor Waddinxveen. De opbrengst van deze actie
was: 588 Euro voor IJsselstein en 1560 Euro voor Waddinxveen.

Vlak voor de kerstdagen een korte actie in Leiden.
Geke Scholte, onze mede reisleidster van de jongerenreis, werkt als vrijwilliger in een restaurant in Leiden, Resto van Harte. Dit is een stichting die met alleen maar vrijwilligers 1 keer per week een 3 gangen menu klaar maakt voor mensen uit de omgeving van een zorginstelling in Leiden, voor een heel lage prijs.
De baas van dit restaurant hoorde en zag de foto’s van verschillende gezinnen die in erge armoede leven. Via Geke werden we uitgenodigd om tijdens een maaltijd aanwezig te zijn en iets te vertellen en te laten zien over de omstandigheden in Roemenië.
Dit maakte veel indruk: we hebben de actie concreet gemaakt door gericht een bijdrage te vragen voor 1 of meerdere fornuizen voor arme gezinnen.
“Een fornuis voor ieder huis” leverde tijdens 1 rondgang 130 Euro op.
 
Eind december hebben we voor de 5e keer de oliebollenactie gehouden.
Via onze kerkelijke gemeente kregen de we opdrachten voor de oliebollen en de appelbeignets.
We kregen in een kas ruimte aangeboden om te gaan bakken. We huurden een oliebollenbak op gas en zo konden we met hulp
van de jongeren die mee naar Roemenië gaan dit jaar, aan de slag met oliebollen beslag en geschilde en in plakken gesneden appels. Ongeveer 10 kg. Ruim 1500 oliebollen en bijna 400 appelbeignets moesten er klaar gemaakt worden op de laatste dag van het jaar.
In de vroege ochtend om 5 uur werd er gestart en in de middag rond 15 uur waren alle oliebollen met hun kopers naar huis.
Ook deze actie was succesvol en leverde weer een mooi bedrag op, ruim 1100 Euro, voor onze acties in Roemenië.

 

 

Dankzij een cheque van de Rabobank kon de Sacadat School opgeknapt worden. Het is de school waar onder andere de kinderen van Tinkerbell naar school gaan.
   

sacadat school 1Waar voorheen iedereen een jas aan had om heen kou te hebben, kunnen de kinderen nu genieten van een warme winter, dankzij de nieuwe verwarmingsinstallatie en de nieuwe ramen en deuren.

Door de verbetering aan het gebouw is het aantal leerlingen gegroeid. Door de renovatie kunnen de kinderen onder betere omstandigheden onderwijs genieten. Ook de sporthal en de toiletten zijn vernieuwd, waardoor sportonderwijs in de winter een stuk aangenamer is. De school heeft zelf het project opgezet, uitgevoerd en een communicatieplan opgesteld om de resultaten te tonen.

De leerlingen en leraren zijn erg blij met het resultaat. Zij danken alle sponsoren heel hartelijk voor de hulp.
 

 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Roemeense kinderen hebben een droom, met uw hulp wordt die werkelijkheid!

   
Erszebeth woonde jaren lang op straat, haar hele hebben en houden in een paar tasjes met zich meezeulend.

Yolanda van Dalen, die op bezoek was in Sovata bij haar pakketgezin, kwam het oude vrouwtje een aantal jaren geleden tegen in het bos toen zij paddenstoelen aan het uitstrooien was “voor de ziel van haar dochter” die, toen ze 21 jaar was, met haar vriendin een weekje wegging maar nooit is teruggekomen. Zij is gevonden – dood op de rotsen. Erszebeth is nooit te weten gekomen wat er is gebeurd en heeft dit nooit goed kunnen verwerken. Ze heeft haar verdriet opgetekend in boeken en gedichtenbundels (die helaas niets hebben opgeleverd), werd depressief en raakte daardoor de weg een beetje kwijt. Vanaf die tijd heeft ze elke keer op een andere plek gewoond waar na verloop van tijd keer op keer weer moest vertrekken.Erszebet 1 Ze belandde in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze inmiddels uit is ontslagen. In die periode heeft ze geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.
Dankzij een paar enthousiaste en bevlogen stadsgenoten is er een oplossing voor de beroerde levensomstandigheden gevonden. Een paar vrijwilligers hebben het levensverhaal van Erszebeth op papier gezet en aangeboden aan de autoriteiten in Tirgu-Mures. Die hebben de noodzaak van hulp onderkend. Haar pensioen is verhoogd tot  ca. € 150/mnd. en ze hebben een verzorgingstehuis voor haar gevonden. De staat neemt nu alle kosten voor haar rekening. Een geweldig resultaat van deze actie van een paar stadsgenoten.

Bij deze dus een oproep voor Erszebeth maar ook voor alle andere ouderen die in eenzelfde situatie verkeren.

Bij dit 'oudje' is de hulp lokaal georganiseerd. Maar er zijn nog legio soortgelijke gevallen van ouderen die onder beroerde omstandigheden leven van een zeer karig pensioen! Word daarom Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stort uw gift op de rekening van de Stichting Roemeense Kinderhulp te IJsselstein, Rabobankrek.nr. NL77 RABO 0015 9284 600 onder vermelding van ‘Bejaardenproject Sovata’.

 

 waterput

Op het land van Tinkerbell zijn diverse groentekassen ingericht en ook buiten de kassen wordt op de volle grond veel verbouwd. Met deze landbouw activiteiten kunnen de gezinnen voor een groot deel in hun behoefte aan groente voorzien. Ook staan er op het land veel jonge fruitbomen. In de warme zomermaanden is het noodzakelijk dat er veel water wordt gegeven. Voorheen werd dit met duur leidingwater gedaan. Nu beschikt Tinkerbell over een eigen waterput die ook in de zomermaanden voldoende water levert om de groentekassen en landbouwgrond te voorzien. Met de gift hebben we het slaan van de put, het aanschaffen van de pomp, de nodige waterleidingen en een goede beveiliging voor al te nieuwsgierige kinderen kunnen realiseren. Een geweldige nieuwe aanwinst voor Tinkerbell waarmee we tegelijkertijd de kosten weer wat meer in de hand kunnen houden.

Hartelijk bedankt voor deze ondersteuning!

 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Projectlogo TB 2018 ZONDER TEKST (Mobile)

Geweldige opbrengst  benefietdiner!
Onder het motto Geef Tinkerbell nieuwwe vleugels vondt er op
21 april een benefietdiner plaats in het vergadercentrum IJsselstaete. Een spetterende avond met een geweldig resultaat mede door de aansluitende veiling.
Lees meer . . . . . 

 

3e Reis Cals leerlingenCalsreis 2018 01

Dit jaar ging er voor het 2e achtereenvolgende jaar een groep leerlingen van het Cals College te Nieuwegein naar Sovata. Een gezellige en  leerzame reis. En of het een succes was leedt u hier . . . .

Kinderen voor kinderen (maar dan anders)egelantier 1

We kwamen via via in contact met een kinderdagverblijf uit Alkmaar..
Daar hadden de kinderen wat uit eigen collectie afgestaan voor  kinderen uit
Sovata en Chibed, Een kort verslag.

Gastgezinnen gezocht!KV 3Vliet 16 019

Ieder jaar komen er 42 kinderen uit Sovata en omgeving voor een direweekse vakantie naar Nederland. Ze logeren per stel bij gastgezinnen.

Nu zijn we voor de komende zomerperiode nog op zoek naar gastgezinnen.
Lees voor meer info. En meld u aan!

Katalin Polotka 2Tinkerbell
Een familiekindertehuis runnen is geen eenvoudige taak. Katalin Polotca (Kata) doet daar een boekje over open. U zal daarna begrijpen wat er allemaal bij komt kijken!
Lees haar verhaal.

Nieuws Magazine 2017 nr 26
Cals 2017 01

Een nieuwe uitgave boordevol nieuws en informatie over de activiteiten van de Stichting in het afgelopen jaar.

Met deze link opent een nieuwe venster met het hele magazine.

 

Sponsor gezocht
gyongyverWij zoeken nog enkele sponsors voor een aantal projecten. Personen en instanties die heel goed wat extra hulp kunnen gebruiken. Bezoek de volgende pagina voor meer informatie.

OuderenprojectErszebet 1
Alhoewel de naam van de stichting spreekt over kinderen, besteed ze ook veel aaandacht aan de groep eenzame ouderen.  Deze vaak vergeten groep heeft veel steun nodig. Lees wat wij er aan doen en hoe u kunt helpen.

'Leuk voor later'KV Zucotto 16 Keesjan 009 
Al meer dan 1000 kinderen uit Sovata en omstreken hebben de afgelopen 25 jaar 3 weken vakantie bij Nederlandse gastouders doorgebracht. Voor al die kinderen een onvergetelijke ervaring waar zij jaren later met veel plezier op terugkijken. 
Klik hier voor foto's van hun belevenissen.