Real time web analytics, Heat map tracking

Calsreis 2018 01Van zaterdag 7 t/m zaterdag 14 april 2018 is voor het derde jaar op rij een groep van het Cals college uit Nieuwegein met 24 leerlingen uit Havo/VWO 5, 2 docenten en 2 begeleiders van de Stichting naar Sovata gereisd. De reis stond in het teken van “kennismaken met een nieuw land voor ontmoeting, hulp en actie.”

 

Zaterdag 7 april verzamelden we op Eindhoven Airport waar de groene truien werden uitgedeeld. Zo waren we als groep goed herkenbaar in Roemenië. We vertrokken door een vertraging een uur later dan gepland maar de voorspoedige vlucht en de vlotte busreis van Cluj naar Sovata maakten dat weer bijna goed zodat we uiteindelijk rond 24 uur arriveerden in Sovata. Daar stonden de gastgezinnen ons al op te wachten. De leerlingen verbleven per tweetal in een gezin met een leerling van het Lyceum van hun eigen leeftijd. Binnen enkele minuten had iedereen zijn of haar gastgezin gevonden.

 

Calsreis 2018 04Zondag 8 april stond in het teken van kennismaken. De zon scheen heerlijk en we begonnen met een prachtige wandeling vanuit het centrum naar de uitkijktoren. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht op heel Sovata en omgeving. Vervolgens via de andere kant van de berg door de bossen naar de diverse zoet- en zoutwatermeren waar Sovata om bekend staat. De Roemeense leerlingen wisten overal wat bij te vertellen. Tenslotte eindigde we bij het bekende Berenmeer, nu nog dicht en rustig maar in de zomer een druk bezocht kuurbad met zeer zout water.
Na een lunch bij hotel Teleki was het tijd om naar het Adventure park te gaan. In groepen van 8 gingen om beurten de Nederlanders en de Roemenen via een parcours door de boomtoppen en over het water tokkelend het bos door. Voor sommigen redelijk eenvoudig maar voor anderen een hele uitdaging. Uiteindelijk kwam iedereen heel voldaan en heelhuids weer beneden. Met het gele toeristentreintje werden we bij het Lyceum gebracht waar de kennismaking verder ging met het tonen van de filmpjes die beide groepen hadden gemaakt over hun dagelijkse (school) leven. Na een potje voetbal Nederland-Roemenië in de sporthal (wat eindigde in een gelijke stand) was het tijd om naar het gastgezin te gaan. ’s Avonds werd er nog gezellig wat gedronken op een terrasje.

 

Maandagochtend vertrokken we met de hele groep naar Bogdan waar boven op de berg een klein skigebied is met een groepsaccommodatie. Het laatste stuk legden we lopend af, de berg op. Sommige waaghalzen namen de skipiste die nog vol met sneeuw lag, andere namen een modderig wandelpad en uiteindelijk kwam iedereen boven. Na het installeren in de slaapzalen werd er een spel speed dating gedaan. De Nederlandse leerlingen stonden in een kring, tegenover de Calsreis 2018 06Roemeense leerlingen en ze kregen telkens 30 seconden om wat van elkaar te weten te komen. Daarna schoven ze een plaats op en begon het opnieuw. Een leuke manier om iedereen even in de ogen te kijken. Na de lunch hebben we een wandeling gemaakt door het bos naar een uitkijkpunt, de Bogdan Rock. Verder werden er veel spelletjes kaarten gespeeld en was er een klein klimbos. ’s Avonds werd er een groot kampvuur gemaakt en werd er gezongen en gedanst met elkaar.

 

Calsreis 2018 07Dinsdagochtend na het ontbijt zijn we weer naar beneden gelopen en daar stond de bus ons al weer op te wachten. Na aankomst in Sovata was er even tijd om bij te komen, te douchen en wat te eten. In de middag werden de boodschappentassen gevuld bij de lokale supermarkt. Voor 150 RON/ 36 Euro kon iedere leerling 2 tassen vol boodschappen halen en was er nog geld over voor wat extra’s. Dit werd later allemaal keurig gesorteerd bij Tinkerbell en later in de week weggebracht naar de arme gezinnen in Sovata en de zigeunerdorpen waar de biologische ouders van Tinkerbell kinderen wonen.
’s Middags was er volop tijd om te spelen en te voetballen met de kinderen van Tinkerbell en de middag werd afgesloten met een gezellige pizzamaaltijd buiten op het terras.

 

Woensdagochtend begon het echte werk. Tijd om klusjes te doen in Sarateni. Een groep van 8 leerlingen kreeg bij de school spullen om het hek te schilderen. De rest werd in kleine groepjes verdeeld om in tuintjes aan het werk te gaan. Er werd gespit, geschoffeld, gezaaid, gepoot alsof ze niet anders gewend waren en de eigenaren van de tuintjes waren maar wat blij met zoveel hulp. Tegelijkertijd was het een blik in het echte leven. Hard werken en in je eigen eten voorzien, kippen voeren met onkruid, water tappen uit de put, een paard met ploeg om het land te bewerken; Hier leek de tijd 70 jaar stil te hebben gestaan.
In de middag werd een bezoek gebracht aan Sighisoara. Eén van de mooist bewaard gebleven Middeleeuwse stadjes in Roemenië. Via een speurtocht met selfies gingen de leerlingen op zoek naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Voor het winnende groepje met de juiste antwoorden en de snelste tijd was er een prijs: een Roemeens kaartspel. Dat werd met gejuich in ontvangst genomen.
Een ander groepje ging in de namiddag beren spotten. Op een afgelegen plek in het bos worden beren gevoerd zodat ze niet naar de dorpen trekken. In een schuilhut op slechts enkele meters afstand kun je zien hoe de beren op het eten afkomen en het eten van palen pakken of uit holle bomen schrapen. Een heel bijzondere ervaring.
Calsreis 2018 12
Donderdag en vrijdag stond in het teken van bezoek aan de zigeunergezinnen en les geven op de school in Sarateni. De groep werd gesplitst en deed om beurten de programma onderdelen. Zo kon met een kleine groep een bezoek worden gebracht aan de zigeunergemeenschap. Dit maakte veel indruk; Een meisje van 12 wat helemaal de zorg heeft voor haar 9 broertjes en zusjes. Een tiener van 17 met een kind van een jaar op haar arm. Armzalige behuizing waar families met 7 tot 10 personen in wonen. Dit is geen leven maar overleven. Een klein deel ontving een pakket met voedsel en kleding en de leerlingen hebben veel fruit en koekjes uitgedeeld aan de kinderen.
Het andere deel van het programma bestond uit les geven aan een groep leerlingen van 6-10 jaar. Vol enthousiasme werden engelse woordjes geleerd met kleuren, dieren en namen. Daarna was er tijd voor sport en spel en dansen. De kinderen, jong en oud, genoten van de leuke contacten met elkaar.
In de middag was er een hele uittocht van paard- en wagens vanuit Sarateni de heuvels in. Op een mooie groene plek werden twee vuurtjes gemaakt waar enkele vrouwen uit het dorp Polenta maakten (een maispap met schapenkaas en wortjes) en kleine worstjes grilden. Het was een heerlijke middag waar ook de lokale tv zender Sovidat TV opnames kwam maken en 2 leerlingen interviewden over hun ervaringen in Roemenië.Calsreis 2018 10

 

Vrijdag was in de namiddag de afscheidsmaaltijd bij Tinkerbell. Iedereen in het huis was ’s morgens al druk met de voorbereidingen voor 2 grote kookpotten goulash. Ook nu was het prachtig weer en konden we heerlijk buiten eten, voetballen en muziek luisteren. Na het eten was er opnieuw een gigantisch kampvuur. Daarna was het tijd om de kinderen gedag te zeggen.

 

 

 

Zaterdagmorgen vroeg vertrok de bus weer vanuit Sovata naar Cluj. Na lang en uitvoerig afscheid werd de terugreis aangevangen. We waren ruim op tijd op het vliegveld en vertrokken dit keer op tijd. In Eindhoven werden we opgewacht door alle ouders en familie. Het was een mooi weerzien. Naast hun koffer had iedereen een hoofd vol verhalen en een hart vol herinneringen om thuis te delen. Voor velen was het een onvergetelijke reis en mooie levenservaring om dit mee te mogen maken.

 

Orientatiereis Cals College

Van zaterdag 6 april tot en met zaterdag 13 april gaan leerlingen van het Cals College naar Sovata, Transsylvanië, Roemenië. De 24 leerlingen uit havo/vwo 4, de docenten Linda en Pascale en Karin en Wilma van de Stichting Roemeense Kinderhulp gaan een week kennismaken met Roemenië, met projecten van de Stichting, met allerlei activiteiten en hulpprojecten. Iedere dag komt er een kort verslag van de belevenissen. Lees hier hun verslagen.

Calsreis 19 01

Hulpgoederentransport 2018

pakket 16  09Het zit er weer op! Dat betekent dat er meer dan 1000 gezinnen verblijd werden met 1 of meerdere paketten en/of voedselbonnen. Alle vrijwilligers zijn weer veilig thuis en hebben genoten van de blije gezichten.  Voor degenen die even terug willen kijken naar enkele momenten van die reis kunnen naar de Facebookpagina van de Stichting.

Kerstmarkt OBS de TandemOBS Tandem 1812 -3

Naast gezelligheid en leuke kraampjes, was er ook een mooie bijdrage voor de Stichting dankzij de inzet van alle leerlingen van 'de Tandem'. BEDANKT!

Lees meer . . . 

Gastgezinnen gezocht!KV 3Vliet 16 019

Ieder jaar komen er 42 kinderen uit Sovata en omgeving voor een drieweekse vakantie naar Nederland. Ze logeren per stel bij gastgezinnen.

Nu zijn we voor de komende zomerperiode nog op zoek naar gastgezinnen.
Lees voor meer info. En meld u aan!

Katalin Polotka 2Tinkerbell
Een familiekindertehuis runnen is geen eenvoudige taak. Katalin Polotca (Kata) doet daar een boekje over open. U zal daarna begrijpen wat er allemaal bij komt kijken!
Lees haar verhaal.

Kinderen voor kinderen (maar dan anders)egelantier 1

We kwamen via via in contact met een kinderdagverblijf uit Alkmaar..
Daar hadden de kinderen wat uit eigen collectie afgestaan voor  kinderen uit
Sovata en Chibed, Een kort verslag.

Nieuws Magazine 2018 nr 27
Cals 2017 01

Een nieuwe uitgave boordevol nieuws en informatie over de activiteiten van de Stichting in het afgelopen jaar.

Met deze link opent een nieuwe venster met het hele magazine.

 

Sponsor gezocht
gyongyverWij zoeken nog enkele sponsors voor een aantal projecten. Personen en instanties die heel goed wat extra hulp kunnen gebruiken. Bezoek de volgende pagina voor meer informatie.

OuderenprojectErszebet 1
Alhoewel de naam van de stichting spreekt over kinderen, besteed ze ook veel aaandacht aan de groep eenzame ouderen.  Deze vaak vergeten groep heeft veel steun nodig. Lees wat wij er aan doen en hoe u kunt helpen.

'Leuk voor later'KV Zucotto 16 Keesjan 009 
Al meer dan 1000 kinderen uit Sovata en omstreken hebben de afgelopen 25 jaar 3 weken vakantie bij Nederlandse gastouders doorgebracht. Voor al die kinderen een onvergetelijke ervaring waar zij jaren later met veel plezier op terugkijken. 
Klik hier voor foto's van hun belevenissen.