Real time web analytics, Heat map tracking


Een schoolreisje met betekenis

Op het Cals College in Nieuwegein gaat het niet alleen over het halen van goede cijfers. De school streeft ernaar om de studenten op te leiden tot ‘kritische, evenwichtige mensen met een eigen kijk op de wereld om hen heen en op het eigen leven’. Bij die gedachte horen ook werk-leerreisjes met betekenis. Een bezoek aan de projecten van de Stichting Roemeense Kinderhulp in Sovata past daar natuurlijk prima bij.

In april 2016 was het zover. Veertien leerlingen van het Cals College Nieuwegein vertrokken voor een week naar Sovata. Ze verbleven daar per twee leerlingen in een gastgezin en hadden een programma vol met sociale, culturele en toeristische activiteiten, maar ook met ontmoetingen met leeftijdsgenoten en sportieve onderdelen.

Kennismaking
Door de week heen hielden de leerlingen een verslag bij. De eerste dag was bedoeld om nader kennis te maken met de leerlingen van het Lyceum van Sovata.  Beide groepen hadden een filmpje gemaakt over hoe het op school en in het dagelijks leven eraan toe gaat in Nieuwegein en Sovata. Met elkaar ging de groep met een toeristentreintje naar het Berenmeer en brachten daar een bezoek aan het klim- en klauterpark. Aan het eind van de dag schreef één van de leerlingen al: ‘Tot nu toe de beste ervaring ooit’ in het reisverslag. En dat snappen we. Je wordt blootgesteld aan een indrukwekkende omgeving en vervolgens in een klimpark uitgedaagd om door de toppen van de bomen te lopen en over het water te ‘vliegen’. Dan bruist het leven.

Verder in de week stapelde de ene ervaring zich op de andere. Het samenstellen en uitdelen van voedsel- en kledingpakketten (aan onder andere de biologische ouders van de kinderen in Tinkerbell) was voor de meeste Cals leerlingen de meest heftige ervaring. De armoede die zij tegenkwamen deed hen besluiten om zelfs hun eigen lunchpakketten ook weg te geven. De ontmoeting met een leeftijdsgenootje met een kind van een jaar op haar arm was even slikken en deed hen beseffen hoe verschillend hun levens zijn en welk voorrecht het is om hier in Nederland te kunnen wonen.
Daarnaast werd er Engelse les gegeven op de basisschool in Sarateni en kregen de Nederlandse leerlingen les in een traditionele Roemeense dans.

Bezoek kindertehuis Tinkerbell
Natuurlijk stond een bezoek aan het kindertehuis Tinkerbell op het programma om kennis te maken met de kinderen en samen spelletjes te doen. Dat vonden de kinderen natuurlijk prachtig. Een potje pesten op z’n Hollands, Engelse liedjes zingen in de kring en voetballen met een ballon; grote en kleine kinderen vermaakten zich prima samen. Daarna was er heerlijke goulashsoep, gemaakt door de ouders van het kindertehuis.

In de avond brachten de leerlingen met hun gastgezin een tas boodschappen bij een aantal gezinnen in Sovata die ondersteund worden via de Stichting en een extraatje goed kunnen gebruiken. Dit was niet alleen indrukwekkend voor de Nederlandse leerlingen, maar ook voor hun Roemeense gastgezinnen die vaak geen idee hebben dat er zo dichtbij veel nood is.

Over deze dag schreef een van de leerlingen op haar facebook pagina:cals 16 12
“Dag 5. Vanochtend zijn we met de helft van de groep naar de biologische ouders van de kinderen van het weeshuis Tinkerbell geweest. Dit was erg heftig om te zien hoe die mensen daar leven. Ze hebben niks en eten soms dagen niet. Daar hebben we de voedselpakketten en kledingpakketten uitgedeeld. Tijdens het uitdelen stonden er mensen te bedelen om eten. Wij hebben daarom ook al onze lunch weggegeven, omdat die mensen het meer nodig hebben dan wij. Na deze heftige ervaring zijn wij teruggegaan naar Tinkerbell en hebben we de hele middag met de kinderen spelletjes gespeeld en hebben we met z'n allen goulash gegeten. Als laatste ging iedereen met zijn gastgezin naar 2 bejaarde of zieke gezinnen om hun laatste voedselpakketten uit te delen. De bejaarde vrouw aan wie wij het voedselpakket gaven, was erg dankbaar en vond het goed om te zien dat we haar wilden helpen. Al bij al was dit een heftig dagje, maar wel een die we nooit gaan vergeten”.


cals 16 13Er bleef nog genoeg tijd over om te ontspannen en te genieten van de mooie omgeving. De tocht naar de blokhut in Bogdan en het verblijven in de afgelegen bergen rondom Sovata samen met de Roemeense leerlingen, de Hongaars/Nederlandse karaoke, voetballen in het donker en het ritje met paard en wagen voor een picknick in de vrije natuur zorgden voor een onvergetelijke reis.

‘Het was een geweldig mooie, leerzame week, waarin nieuwe vriendschappen zijn gesloten’, schreef één van de leerlingen. En daar hebben we weinig  aan toe te voegen. Al willen we nog wel even met name Karin en Wilma bedanken, die vanuit de Stichting deze reis hebben voorbereid, georganiseerd en begeleid.

Ook het bestuur van het Cals College heeft naar aanleiding van de eindevaluatie van de leerlingen en begeleiders geconcludeerd dat het een zeer geslaagde reis was die volledig aan de doelstellingen van de school heeft voldaan. Het is zelfs zo goed bevallen dat de reis voor 2017 wederom in het programma van het Cals College is opgenomen. Er hebben zich inmiddels al 24 leerlingen aangemeld!

cals 16 01 cals 16 02 cals 16 03
cals 16 04 cals 16 06 cals 16 08
cals 16 09 cals 16 10 cals 16 11