Real time web analytics, Heat map tracking

De familie Duyfjes ondersteunt een arm gezin in Chibed. Omdat zij het moeilijk vonden te bepalen wat deze familie nu echt nodig heeft, vroegen zij dit aan de Stichting. De vrijwilligers die tijdens het hulpgoederentransport in Roemenië waren, hebben voor hun achterhaald waar de behoefte ligt. Dat was niet bij de gevraagde fiets. De nood lag letterlijk hoger: bij het dak.

Bij de voorbereidingen op het hulpgoederentransport komen er veel vragen bij de Stichting binnen. Veel vragen gaan over de Roemeense gezinnen die hulp krijgen. Is hulp nog nodig? Hoe is de gezinssamenstelling? Wat zijn de kledingmaten? Wat kan ik het beste in de doos stoppen? Al deze vragen worden doorgespeeld aan de vrijwilligers die in Sovata de voorbereidingen treffen op het hulpgoederentransport, de zgn. lopersgroep. Die zijn twee weken voor de uitgifte van de dozen al in Sovata om de uitnodigingen aan alle gezinnen uit te reiken. Dat zijn er meer dan 1.100, er wordt dus heel wat afgelopen door de vrijwilligers (vandaar de naam lopersgroep). Als er vragen zijn uit Nederland over een gezin, zorgen deze vrijwilligers ter plekke voor de antwoorden. Weer terug in Nederland worden alle antwoorden en foto’s doorgestuurd naar de Nederlandse families. Ook dat is een grote klus die veel tijd vergt.

Duyfjes dak 1De familie Duyfjes ondersteunt voor het tweede jaar een arm zigeunergezin in Chibed. Na het eerste jaar kregen zij een bedankkaartje toegestuurd. Dat is heel leuk natuurlijk, maar of de gestuurde spulletjes nu echt bruikbaar zijn, blijft gissen. En een fiets, die vroegen ze wel, maar wat moet je met zo’n vraag? In het briefje werd ook gesproken over scholing, maar wie wil wat gaan leren? Om het gezin goed te kunnen ondersteunen en omdat het briefje niet duidelijk was, speelde zij hun vraag door die bij de lopersgroep terechtkwam. Wat heeft deze familie nu echt nodig?

Ter plekke in Roemenië werd al snel duidelijk dat de gevraagde fiets geen optie was. De zigeunerfamilie woont in het armste gebied van Chibed boven op een heuvel, waar zo’n twintig huisjes midden in de modder staan. Er leidt bij slecht weer een modderweg naartoe die niet te fietsen is. En als de fiets kapot gaat, kunnen ze die niet maken. Hier geen water, geen licht, geen enkele voorziening. De huisjes zien er allemaal troosteloos uit, het zijn meer lemen hutjes met stukken plastic en zeil als dak. Scholing? De man des huizes is analfabeet en zijn ambities liggen in geen geval op school. Hij is veehoeder. Daarvoor heb je geen pen nodig.

Zo’n gezin is gebaat bij basale zaken zoals zeep, (luizen)shampoo, wasmiddel, tandpasta, tandenborstels, beddengoed, keukengerei, voedsel(bonnen) en schoonmaakmiddelen. Verder is gereedschap welkom. En warme kleding, wanten, goede schoenen. Laarzen zijn handig in de modder.

Wat ze ook heel goed zouden kunnen gebruiken, en dat was ook te zien op de foto die gemaakt was en die de familie Duyfjes onder Duyfjes dak 2ogen kreeg, was een waterdicht dak. Dat is niet iets wat je zomaar kan vragen. Dat is ook niet iets wat je als Nederlandse pakketfamilie zou hoeven overwegen. Een dak past tenslotte niet in één of zelfs vier dozen. Maar de gedachte liet de familie Duyfjes niet los. En langzaam werd die gedachte een plan. En dat plan werd een doel. En stap voor stap begon de familie Duyfjes dat doel te verwezenlijken. Eerst moest er geld komen. De kosten voor het dak werden geschat op 200 euro. En daarmee was het pakketgezin bescheiden gebleven. Geen splinternieuw dak, maar wel goed en stevig.

De familie besloot 30 vrienden te vragen om 5 euro. En dan de rest zelf bij te passen. Dat lukte al snel, de vrienden droegen graag een steentje bij.
Dan moest er nog voor gezorgd worden dat er daadwerkelijk een dak kwam, en dat het geld niet zou verdwijnen naar andere zaken. Daarvoor werd door de Stichting contact opgenomen met het hoofd van de school in Chibed, een invloedrijke vrouw en met haar nog meer invloedrijke man. Beiden werkten graag mee. Kata, onze maatschappelijk medewerker in Tinkerbell, zou ook een oogje in het zeil houden bij de realisatie van het project. In het voorjaar werd tijdens de jubileumreis naar Sovata het plan nog iets aangescherpt: Engbert en Agaath Borg, die ook verbonden zijn aan onze Stichting in de werkgroep Waddinxveen en vanuit hun kerkgemeenschap verschillende projecten in Chibed tot een goed einde brengen, waren bereid om ook dit project onder hun hoede te nemen.
Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen zomer werd het dak hersteld.
In november is de lopersgroep weer in Chibed geweest. Om enveloppen uit te reiken en om het resultaat te bekijken. Dat was een prima dak. Het pakketgezin was dankbaar, omdat ze droog de winter in konden.Duyfjes dak 3

Zo bouwde een familie uit Nederland dus een dak op een huis in Roemenië. Wat begon als een kleine vraag, werd een project waarvan het resultaat een arm gezin in Roemenië daadwerkelijk geholpen heeft.

A1_bottom_block

Hulpgoederen transport 2017transport 17-01

De klus is gehlaard. Heel veel gezinnen uit Sovata en Chibed werden de afgelopen week blij gemaakt met pakketten en/of voedselbonnen. Zowel in IJsselstein als in Sovata en Chibed was er een groot aantal vrijwilligers daarbij betrokken. Via de FB-pagina van de stichting waren de activiteiten goed te volgen. Soms zelfs via een live utzending. Heeft u dat gemist dan kunt u dat terugzien via deze link

 

 

Vakantieweken 2017vakweken 2017 18

42 Kinderen uit Sovata en omstreken genieten van 3 weken zorgeloze vakantie in Nederland. Dankzij 21 gastouders hebben ze de vakantie van hun leven waar ze nog heel lang met plezier op terug kunnen kijken. Voor een korte impressie zie hier . . .

Nieuws Magazine 2017 nr 26

Een nieuwe uitgave boordevol nieuws en informatie over de activiteiten van de Stichting in het afgelopen jaar.

Met deze link opent een nieuw venster met het hele magazine.

Reis Cals leerlingenCals 2017 01

Dit jaar gaan weer een aantal leerlingen van het Cals College Nieuwegein naar Sovata.
Ze gaan een week logeren bij gastouders en allerlei leuke en nuttige dingen doen, zoals bezoeken van de natuurlijke ouders van de kinderen uit Tinkerbell en een aantal ouderen bezoeken die extra verwend zullen worden. Op de volgende pagina kunt u meeleven met hun activiteiten. Of bezoek de speciale Facebook pagina voor deze reis. 

kloosterRondreis Transsylvanië

Voor veel mensen is Roemenie een onbekend land. We bieden belangstellenden de gelegenheid kennis te maken met een aantal van de mooie en historische plekken. Een mooie kans om kennis te maken met dit schitterende land.
We bieden twee heel verzorgde reizen aan. Voor meer informatie volg deze link.

Katalin Polotka 2Tinkerbell
Een familiekindertehuis runnen is geen eenvoudige taak. Katalin Polotca (Kata) doet daar een boekje over open. U zal daarna begrijpen wat er allemaal bij komt kijken!
Lees haar verhaal.

Genieten als gastouders
willemsen 14 01Niet alleen voor de kinderen die in Nederland 3 weken vakantie krijgen, maar ook voor de gastouders een periode om met veel plezier en warmte aan terug te denken. Zo ook voor de familie Willemsen. Lees hun verhaal.

 

Sponsor gezocht
gyongyverWij zoeken nog enkele sponsors voor een aantal projecten. Personen en instanties die heel goed wat extra hulp kunnen gebruiken. Bezoek de volgende pagina voor meer informatie.

OuderenprojectErszebet 1
Alhoewel de naam van de stichting spreekt over kinderen, besteed ze ook veel aaandacht aan de groep eenzame ouderen.  Deze vaak vergeten groep heeft veel steun nodig. Lees wat wij er aan doen en hoe u kunt helpen.

'Leuk voor later'Bokor Beata
Al meer dan 1000 kinderen uit Sovata en omstreken hebben de afgelopen 25 jaar 3 weken vakantie bij Nederlandse gastouders doorgebracht. Voor al die kinderen een onvergetelijke